TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE - 12 DAŃ NA WIGILIĘ
12 POTRAW WIGILIJNYCH - LISTA DAŃ
Oto przykładowa lista potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom
- Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami
- Kompot z suszonych owoców
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
- Kluski z makiem, cukrem i miodem
- Ryba po grecku
- Sałatka jarzynowa
- Jajka z majonezem
- Zupa grzybowa
- Barszcz z uszkami
- Zupa rybna
- Kutia
- Sernik
- Makowiec
12 POTRAW WIGILIJNYCH - SPRAWDZONE PRZEPISY
RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki:
1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony, sól, cukier
mąka
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
oliwa do smażenia
Przygotowanie ryby po grecku:
Ryby przekroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, a następnie odłożyć.
Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.
Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki:
- buraki
- wywar z włoszczyzny
- skórka z chleba
- czosnek
- ziele angielskie
- grzyby suszone na farsz
- ciasto jak na pierogi
- sól, pieprz
- cebula
- masło
Przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami :
Najpierw trzeba przygotować zakwas na barszcz. Trzeba pokroić w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie zalać wszystko wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.
Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.
Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.
Podpowiadamy przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne, które powinny znaleźć się na większości świątecznych stołów.
KARP SMAŻONY - PRZEPIS
Składniki:
- karp
- 2 jajka
- bułka tarta
- masło
- sól
Przygotowanie smażonego karpia:
Wypatroszoną rybę trzeba dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie pokroić na porcje - na dzwonka lub płaty, lub kupić już płaty lub dzwonka. Na talerzu rozmącamy jajka i lekko solimy, a na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą. Porcje karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.
Jakie są potrawy wigilijne
GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:
- kiszona kapusta – pół kilo
- biała kapusta – pół kilo
- marchewka – 1 szt.
- szklanka całego grochu
- cebula
- pieczarki – 6 szt.
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, tymianek lub majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie grochu z kapustą
Najpierw trzeba zalać wodą groch i odstawiać na noc. Po odsączeniu, gotować w osobnym naczyniu w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut.
Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.
POTRAWY WIGILIJNE, KTÓRE GOTUJĄ CELEBRYTKI
Jak celebrytki radzą sobie w tej kwestii? - Jestem kiepska w gotowaniu, ale bardzo dobre ciasta piekę - przyznała Izabela Janachowska. - Pomagam mamie, bo sama nie jestem sprawna w kuchni. Moja mama jest szefową wydarzenia - powiedziała Ada Fijał. - Lubie gotować, ale potrawy wigilijne średnio mi wychodzą. Nie mam do nich serca - zdradziła Sara Boruc. - To działka mojej babci i jak najdłużej chciałabym zostawić to w jej rękach - dodała.Agencja TVN/x-news
Potrawy wigilijne lista
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - PRZEPIS
Składniki:
- majonez (3 łyżki)
- śmietana (3 łyżki)
- filet śledziowy (400 g)
- cebula
- sól, pieprz cukier
Przygotowanie śledzia w śmietanie:
Na początek należy połączyć majonez ze śmietaną oraz doprawić wedle upodobań solą, pieprzem i cukrem. Śledzie moczyć przez godzinę, odsączyć, przekroić na połowę i ułożyć na półmisku.
Cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Sos śmietanowo-majonezowy połącz cebulą i rozłożyć na śledziach.
KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki:
- karp – 1 kg
- rodzynki – 5 dag
- piwo jasne – ok. 15 ml
- cebula – 3
- masło – 1 łyżka
- goździki – ok. 5
- starta skórka cytrynowa – pół łyżeczki
- ocet – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.
Przygotowanie karpia w galarecie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.
Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.
KUTIA - PRZEPIS
Składniki:
- pszenica bez łusek - 30 dag
- mak - 20 dag
- orzechy łuskane
- rodzynki
- miód
Przygotowanie kutii
Pszenicę namoczyć na noc, a później gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Potem odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy.
Potrawy wigilijne przepisy
KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki:
- kiszonej kapusty – 1,5 kg
- suszone grzyby – 25 dag
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki oleju/oliwy
- pieprz mielony
- 2 suszone lub wędzone śliwki
Przygotowanie kapusty z grzybami:
Tę potrawę należy rozpocząć przygotowywać już 3 dni przed Wigilią. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.
KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki:
- 10 śliwek suszonych
- 10 moreli suszonych
- 5 daktyli
- 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
- pół szklanki rodzynek
- 10 plastrów suszonych jabłek
- 10 plastrów suszonych gruszek
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 goździki
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie kompotu z suszu:
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić i podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.
PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki wody
4 łyżki cukru
13 dag miodu
1 jajko
10 dag roztopionej margaryny do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Przygotowania wigilijnego piernika:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?