MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Chojnowie. Gdzie możesz zjeść pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie w Chojnowie
Najlepsze pizzerie w Chojnowie Foxys_forest_manufacture
Zobacz gdzie zjeść najlepszą pizzę w Chojnowie. Jest to niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Chyba każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu pozostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Chojnowie. Zerknij do katalogu firm i wybierz ulubioną.

Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Chojnowie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Chojnowie. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku był to posiłek stworzony dla robotników. Na ogół nie zawiera sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Zawiera takie dodatki, jak: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Chojnowie jest podawana.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Chojnowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Chojnowie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten posiłek ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Dzisiaj to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Chojnowie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na chojnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto