MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Monika Pyrek Tour już za półmetkiem. Sporo świetnych wyników polskich tyczkarzy

Monika Pyrek Tour już za półmetkiem. Sporo świetnych wyników polskich tyczkarzy

Kraków. Papamobile znów na Franciszkańskiej pod Oknem Papieskim

Kraków. Papamobile znów na Franciszkańskiej pod Oknem Papieskim

Polecamy

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

1200 zł na kolonie dla dziecka. Sprawdź, kto skorzysta

1200 zł na kolonie dla dziecka. Sprawdź, kto skorzysta

Ruszyła rekrutacja do Szkoły Pionierów PFR. Poznaj warunki zgłoszenia

Ruszyła rekrutacja do Szkoły Pionierów PFR. Poznaj warunki zgłoszenia